Houd het feestelijk! Vuurwerk

Afsteken van vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas ervaren we soms een keerzijde van vuurwerk. Bewoners en (huis)dieren hebben al weken voor de jaarwisseling last van knallend vuurwerk. Ook is er schade ten gevolge van vuurwerk aan straatmeubilair. Het gaat daarbij om vernielingen aan verkeer-, straatnaam- en komborden, vuilnisbakken, banken en picknicksets.

Vuurwerk mag alleen van dinsdag 31 december 2019 18.00 uur tot woensdag 1 januari 2020 02.00 uur worden afgestoken. Er mag géén vuurwerk worden afgestoken op het plein en in de portieken bij de Jumbo aan de Elsenhof te Bergeijk en op minder dan 100 meter afstand van de zorgcentra ’t Hofhuys aan de Eerselsedijk 2 te Bergeijk en Lucia aan de Kerkstraat 56 te Luyksgestel. Deze gebieden zijn namelijk aangewezen als vuurwerkvrije zones.

 

Het schieten met carbid is uitsluitend toegestaan buiten de bebouwde kom en alleen van dinsdag 31 december 2019 18.00 uur tot woensdag 1 januari 2020 02.00 uur. Voor het schieten met carbid gelden speciale regels die in acht moeten worden genomen.

 

Regels voor het schieten met carbid

 1. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is dient 18 jaar of ouder te zijn;
 2. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is mag niet onder invloed van alcohol of drugs zijn;
 3. De inhoud van de bus waarmee geschoten wordt mag buiten de bebouwde kom maximaal 40 liter bedragen;
 4. De vaten moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (bv. voetbal of plastic zak);
 5. Binnen een cirkel van 100 meter rond de plaats waar het carbidschieten plaatsvindt, mogen niet meer dan twee bussen gebruikt worden voor het schieten van carbid dan wel gebruiksklaar aanwezig worden gehouden voor carbid schieten;
 6. Het zogenaamde vrij schootsveld moet tenminste 75 meter bedragen en binnen deze ruimte mogen geen openbare paden en/of wegen zijn gelegen;
 7. Carbid schieten mag alleen in de tegengestelde richting van de dichtst bijgelegen woonbebouwing;
 8. De locatie waar het carbid schieten plaatsvindt, ligt op ten minste: 75 meter van de woonbebouwing, 300 meter van medische en zorginstellingen en 300 meter van inrichtingen waar dieren worden gehouden;
 9. De locatie waar het carbid schieten plaatsvindt wordt afgesloten met linten of ander vergelijkbaar materiaal zodat toeschouwers niet in de nabijheid van de melkbussen en niet in de schietrichting kunnen komen;
 10. De toeschouwers dienen op tenminste 25 meter afstand van het carbid schieten te worden gehouden;
 11. Er mogen geen handelingen worden verricht of nagelaten, waarvan degene die het carbid schieten verricht, weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaar, schade en/of hinder kan optreden voor mens en milieu;
 12. Alle door bevoegde ambtenaren van politie, brandweer en gemeente te geven aanwijzingen dienen strikt en onverwijld te worden opgevolgd

 

Wat kunt u als inwoner doen?                                                                                                                                                                                  

 • Wijs kinderen op de gevaren en de regels bij het afsteken van vuurwerk;
 • Meld overlast telefonisch bij de politie via 0900-8844;
 • Geef daarbij specifieke informatie over locatie, signalement van de dader en wellicht kunt u ook een foto van de dader maken.

Samen houden we Bergeijk veilig en leefbaar.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *