Inbrekers gaan niet met vakantie

De vakantieperiode is begonnen. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de weken waarin inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt.

Licht de buren in

Uw buren kunnen u tijdens uw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle plantjes op 1 tafel want dat versterkt de indruk afwezig te zijn), de auto af en toe eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Wees voorzichtig met sociale media

Inbrekers kijken niet alleen vanaf de straat of door het raam of bewoners thuis zijn maar zijn ook te vinden op het internet. Maak dus geen melding op sociale media dat u met vakantie gaat en hoe lang u wegblijft en scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders. Daarnaast is het beter om geen bericht in te spreken van een vakantieperiode op uw voicemail.

Bel 112 bij verdachte situaties

112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller kan de politie reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Wat kunt u nog meer doen?

Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten, bekijk ze op deze websites: www.politiekeurmerk.nl/preventietips en www.politie.nl/themas/woninginbraak.html.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *