Rattenbestrijding

In de pers komen regelmatig berichten over een toename van ratten in Noord-Brabant. Ratten kunnen veel schade toebrengen aan materialen, maar ook ziektes overbrengen naar mens en dier.

De Zwarte rat

De overlast komt steeds vaker voor in de stedelijke omgeving. Het gaat dan vooral om de zwarte rat. Vroeger zaten die vooral in kippen- en varkensstallen maar ze voelen zich steeds meer thuis in de woonwijken. Daar is schuilgelegenheid genoeg in schuurtjes, opslag van brandhout, dakranden e.d.

De zwarte rat is een heel intelligent en slim dier. Hij heeft een territorium van 3 tot 8 tuinen waar hij gemakkelijk zijn kostje bij elkaar kan scharen. Denk daarbij aan voer voor zangvogels, kippen, konijnen, paarden e.d., maar ook noten en andere vruchten dienen als voedsel.

De zachte winters van de laatste jaren hebben er ook toe geleid dat de ratten gemakkelijk hebben kunnen overleven. Ze hebben geen natuurlijke vijanden. Alleen katten kunnen er wel eens een vangen.

Gezamenlijke aanpak is belangrijk

Het gebeurt regelmatig dat iemand een bestrijding uitgevoerd, maar het vrijgekomen territorium wordt naar verloop van tijd weer ingenomen door een nieuwe generatie ratten en dan begint het verhaal opnieuw. Gezamenlijke aanpak is daardoor belangrijk. We doen dan ook een beroep op uw medewerking door onderstaande tips goed te lezen.

Wering van ratten.

Ratten komen af op plaatsen waar ze voedsel en schuilgelegenheid vinden.

  • Sluit voorraden van voedsel goed af. Vooral als men huisdieren of vee heeft is het belangrijk dat het voer zodanig wordt opgeslagen en toegediend dat ratten er niet bij kunnen komen.
  • Geef huisdieren niet meer voedsel dan ze dagelijks nodig hebben. Strooi geen voer in een open ren, maar in een afsluitbare voerbak.
  • Voer tuinvogels alléén in de winterperiode wanneer ze het echt nodig hebben.
  • Voorkom dat ratten binnen kunnen komen door het afsluiten van ventilatieopeningen met stevig gaas en zorg voor goed sluitende deuren en ramen.
  • Ruim rommel waar ratten onder kunnen schuilen op.

Wat te doen als er ratten nabij uw woning, schuur of stal voorkomen.

  • Voer de bovenstaande maatregelen uit.
  • Informeer in de buurt of er meer mensen zijn die ratten hebben gezien. Bij een enkel geval kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijder. Deze kan u adviseren over de beste manier van bestrijding. De kosten daarvan zijn echter voor eigen rekening.

Wat te doen als er ratten voorkomen bij meerdere adressen in de wijk en op openbaar gebied.

Adressen van ongediertebestrijders kunt u vinden via internet. Ook de gemeente kan u hierover informeren, tel. 0497-551455.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *