Met IVN op zoek naar paddenstoelen in de Kempische bossen 

 

Paddenstoelen zijn er het hele jaar door. Maar oktober is hoogseizoen, in alle vormen en kleuren laten ze zich nu bewonderen. Sommige zijn dodelijk giftig, andere juist heerlijk om te eten. Alles kom je er over te weten tijdens een excursie van IVN Bergeijk-Eersel op zondag 15 oktober. Natuurgidsen trekken met belangstellenden de bossen in vanaf het parkeerplaatsje opzij van B&B De Vrolijcke Bosmuis aan de weg van Eersel naar Postel, vlakbij Herberg In het Wilde Zwijn.

Fascinerende vormen en kleuren
Aardappelbovist, vliegenzwam, eekhoorntjesbrood, satansboleet – alleen de namen al spreken tot de verbeelding. Maar eigenlijk is alles aan paddenstoelen fascinerend: de intrigerende kleuren en vormen, hun leefwijze, de verspreiding van de sporen (de ‘zaadjes’) en de soms bijzondere eigenschappen. Anders dan wel wordt gedacht, zijn paddenstoelen geen planten. Ze behoren tot het rijk van de schimmels, een eigen groep binnen de systematiek van de levende natuur. Het zijn de vruchtlichamen van een, meestal voor het blote oog onzichtbare zwamvlok (mycelium) die zich in de grond bevindt, in dood of levend hout of een andere voedingsbodem. Zo zijn er (kleine) paddenstoelen die op een dennenappel of eikel groeien.

Rond de 5000 soorten
In Nederland komen rond de 5000 soorten paddenstoelen voor. Welke daarvan te zien zijn tijdens de IVN-excursie is nooit te voorspellen. Maar als het beetje meezit, zullen we zeker de bekende vliegenzwam (rood met witte stippen) tegenkomen, evenals verschillende boleten, waaronder het eekhoorntjesbrood, knoestige tonderzwammen, de merkwaardige stinkzwam, de inktzwam, de parasolzwam en waarschijnlijk ook de groene knolamaniet, een dodelijk giftige paddenstoel.

Nuttige functie
De natuurgidsen besteden tijdens de excursie ook veel aandacht aan de functie van paddenstoelen en schimmels in de natuur. Ze zijn onmisbaar bij het afbreken van dood organisch materiaal, zoals afgevallen bladeren en dood hout. Daarnaast spelen ze vaak een belangrijke rol bij de voedselopname van bomen en planten. De moeite waard om er meer van te weten en zondag mee de Kempische bossen in te gaan!

De paddenstoelexcursie van IVN Bergeijk-Eersel start op zondag 15 oktober om 13.30 uur op het parkeerplaatsje opzij van B&B De Vrolijcke Bosmuis, Witrijt 24, Bergeijk. Is dit vol? Rij dan naar de grote parkeerplaats bij Herberg In het Wilde Zwijn, even verderop richting Postel. Deelname aan de excursie is gratis. Meer informatie via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *