De Wolderse Vennentocht

Op 17 September organiseert WSV De Grenslopers een wandeling vanuit pannenkoekhuis ‘t Brabants Genot in Waalre. We hebben bijna helemaal nieuwe routes gemaakt, namelijk allemaal lussen van ca 8.5 km door de prachtige natuur van Valkenswaard en Waalre. Het eerste dat je tegenkomt zijn het Peetersven, het Paulesven en de stenen bank die geschonken is door de gemeente Valkenswaard aan de familie Philips, die staat in het Philips-de Jongh wandelpark. Na de rust kun je een lus lopen tussen de voormalige visvijvers door die nu in het bezit zijn van het Brabants Landschap, met een prachtig uitzicht als je de uitkijktoren beklimt. Deze geeft aan beide kanten uitzicht over de grote vijvers waar je diverse vogels, zoals aalscholver, grauwe gans, witte en blauwe reiger en meerkoet. Helaas heeft men deze toren moeten vervangen door een ijzeren exemplaar, want de houten toren is afgebrand, vermoedelijk aangestookt. Verder lopen we te midden van mooie villa’s naar de kinderboerderij De Kleine Meer en het belevingspark dat vroeger in het bezit was van de familie Van Best. Door de zandwinning zijn er verschillende sloten en wallen ontstaan. De opgeworpen wallen en sloten werden beplant met eiken en de gemalen eikenschors (run genoemd) werd gebruikt voor het looien van huiden en daarom werden ze Runsloten genoemd. Je ziet er ook diverse houtsnijwerken. Een andere lus gaat langs de golfbaan en de Tongelreep waar je verschillende vogels kunt zien, waaronder het ijsvogeltje.

De laatste lus gaat richting Het Loon. Aan dit driehoekige plein staan 5 langgevelboerderijen uit de18 eeuw. Ook komen we door het Dommeldal waar de Dommel stroomt, waar je tegenwoordig overheen kunt met 2 bruggen. We komen door gebieden als de Hogt Heuvelse Putten, de Elshouters en de Heikes, waar de Dommel en de Keersop samen komen en je kunt daar lekker even rusten op een bankje.

 

Verder kunnen kinderen de Luie Zondag route lopen door Waalre en ook nog de Blauwe route. Allebei vertrekken ze vanaf de start.

Afstanden/Starttijden:
10 km van 08:00 – 14:00 uur
15 km van 08:00 – 13:30 uur
21 km van 08:00 – 11:30 uur
24 km van 08:00 – 11:00 uur
35 km van 08:00 – 09:30 uur

Info:
0497-542331
040-2017639
info@degrenslopers.nl

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *