Ontmoetingscentrum De Wingerd grijpt naast Brabantse Stijlprijs 2017

Ontmoetingscentrum De Wingerd van Natuurtuin ’t Loo heeft helaas niet gewonnen bij de Brabantse Stijlprijs 2017. In een spannende finale op donderdag 18 mei werd de Andreas Schotel wandel- en kunstroute in de gemeente Hilvarenbeek verkozen tot Brabants meest verrassende en inspirerende plek van 2017. De Wingerd behaalde de 3e plek bij de publieksprijs.

De Wingerd werd uit 82 inzendingen tot één van de vijf finalisten gekozen vanwege de bewezen kracht van de lokale gemeenschap om kwaliteit tot stand te brengen. Een drassig voetbalveld veranderde in een bruisende community. Een ontmoetingsplek naar ontwerp van een lokale architect, gefinancierd door zelf te bouwen, met royale bijdragen van lokale sponsors en door veel buurtkracht in te zetten. Zo ontstond een natuurtuin op basis van informele netwerken en lokale kennis, waarin een stichting en drie verenigingen een grote groep mensen op de been brachten. Het terrein is bovendien publiek toegankelijk en aangesloten op educatieve netwerken via lokale schoolgemeenschappen.

Ondanks dat De Wingerd niet met de prijs aan de haal is gegaan, is Mark Verhoeven, voorzitter van de Natuurtuin, trots op het resultaat. “We hebben dit met zoveel mensen tot stand gebracht, en een plek gecreëerd waar zoveel mensen plezier aan beleven. Het is prachtig dat we daarmee tot de top-5 van meest verassende en inspirerende plekken in Brabant behoren. Dat is een hele mooie waardering.”

De Wingerd
De Natuurtuin is al sinds 2000 een begrip in Bergeijk. Flora, fauna èn mensen komen hier bij elkaar. Bij de Natuurtuin was al een eenvoudig informatiecentrum. Echter, door de grote toename van het aantal bezoekers, waaronder veel ouderen en minder validen, was uitbreiding en aanpassing van de toiletgelegenheid noodzakelijk. Ook de toename van het aantal activiteiten vroeg om aanpassing en uitbreiding van de ruimte. Met minimale middelen, een bijdrage van de gemeente, veel sponsoring van het lokale bedrijfsleven en (heel bijzonder) maximale inzet van vrijwilligers kwam er een plan om een fantastisch ontmoetingscentrum te bouwen. In april 2013 begonnen de werkzaamheden om het ontwerp van architect Jef van den Putte te realiseren. Het is een pareltje geworden aan de rand van het dorp, gesitueerd in de ecologische omgeving van Natuurtuin ’t Loo. Op  27 april 2014 werd de Wingerd feestelijk geopend. Het ontwerp is erop gericht om een openheid te scheppen naar de tuin zelf, zodat je ook binnen ervaart in de tuin te zitten. Bij de bouw werd in alles rekening gehouden met ecologie en duurzaamheid: isolatie door vlas (isovlas), zonnepanelen op de bijenhal en een luchtwarmtepomp voor verwarming. De saamhorigheid onder de werkers is erdoor gegroeid. En de natuurtuin is er meer door geïntegreerd in de omgeving en gewaardeerd door de omwonenden.

Over de stijlprijs
De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de 2 à 3 jaar. Zij gaat hiermee op zoek naar verborgen parels en verrassende plekken op onverwachte locaties in Brabant. Plekken die zijn geboren vanuit een passie van mensen. Alle genomineerde projecten zijn zichtbaar op de kaart op www.debrabantsestijlprijs2017.nl. Naast de prijs ontvangen de winnaars publiciteit, een podium en eeuwige roem. Het is de tweede keer dat de Brabantse Stijlprijs wordt uitgereikt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *