100 jaar De Stijl: Programma Bergeijk

Het kan u eigenlijk niet zijn ontgaan dat dit jaar in het hele land uitbundig wordt gevierd dat
De Stijl 100 jaar geleden is opgericht. De Stijl was als tijdschrift de inleiding voor een kunstbeweging die in het collectieve geheugen is verbonden met de kleuren rood, geel en blauw
en de niet-kleuren zwart, wit en grijs. Geometrische vormen met lijnen, rechthoekige vlakken
en kubistische volumes waren een belangrijk kenmerk van De Stijl. Hoofdrolspelers Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld zorgden voor een vernieuwing in de kunst, literatuur, poëzie en architectuur. Ook nu worden nog vele makers en kunstenaars geïnspireerd door de beeldtaal van De Stijl.

In het hele land wordt dit jaar De Stijl in de spotlights gezet. Overal waar maar een verband
wordt gevonden met De Stijl wordt uitgepakt met tentoonstellingen, lezingen en manifestaties. Gerrit Rietveld was één van de prominenten binnen De Stijl. Met De Ploeg en alle andere ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook die van Mien Ruys, heeft Bergeijk een sterke link met De Stijl. Bergeijk speelt dan ook een belangrijke rol in het landelijke programma rond “100 jaar De Stijl: van Mondriaan tot Dutch Design”. De gemeente kent verschillende partners tijdens dit Stijljaar: Stichting Rietveld & Ruys, VVV Bergeijk, Bruns, Promotie Bergeijk, families Van Daalen en Visser. En ook de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging, Bergeijkse horeca, recreatie, onderwijs en middenstand haken in op het feestjaar. Deze organisaties bereiden in samenspraak met de gemeente ieder hun eigen programma en activiteiten voor, met als hoofddoel dat Bergeijk op de kaart wordt gezet als Rietvelddorp.
Op www.rietveldbergeijk.nl komt het aanbod samen.

Open dag Bruns: 18 maart

Bijna iedereen in Bergeijk kent wel iemand die vroeger bij De Ploeg heeft gewerkt. Niet verwonderlijk dus dat veel Bergeijkenaren uit hebben gekeken naar deze feestelijke open dag.
In de ochtend worden de oud-medewerkers van De Ploeg ontvangen en in de middag is het de beurt aan inwoners van Bergeijk. U zult versteld staan van wat er de afgelopen maanden is gerealiseerd… we hopen (en verwachten stiekem ook) dat u net als wij vindt dat Bruns het pand niet alleen de allure van weleer heeft teruggegeven, maar zoveel meer…
Meer info over de Open Dag in de middag vindt u t.z.t. in de Eyckelbergh, op www.bruns.nl en op www.rietveldbergeijk.nl

Nationale Boomfeestdag:22 maart

Dit jaar bestaat de Nationale Boomfeestdag 60 jaar. Dat wordt in alle kernen van Bergeijk gevierd door kinderen van groep 7 en 8 die groen planten. Maar er wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Mien Ruys Park feestelijk te heropenen. Bergeijk is in dit jubileumjaar van de Nationale Boomfeestdag een zogenaamde ‘Accentgemeente’, wat
betekent dat gedeputeerde Johan van den Hout naar Bergeijk komt om de Nationale Boomfeestdag voor Brabant hier te openen. Buro Mien Ruys, in de persoon van Anet Scholma komt de kinderen (en de volwassenen!) iets meer vertellen over de werkwijze van Mien Ruys die het park zo’n 60 jaar geleden ontwierp. Haar stijl is erg markant en in het hele park te herkennen.

Lancering wandelroute en app: 1 april

Rietveld ontdekken en hem zelf te spreken krijgen? Dat is onmogelijk zult u denken! De beste man leeft toch niet meer? Daar is zeker geen speld tussen te krijgen, maar met behulp van veel historisch materiaal en gebruikmakend van de moderne techniek leiden we u vanaf april rond langs de kunstwerken en ontwerpen van Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Door gebruik te maken van augmented en virtual reality ziet, hoort en ervaart u waarom Rietveld bepaalde keuzes maakte in zijn ontwerpen, hoe hij samenwerkte met landschapsarchitecte Mien Ruys, waarom De Ploeg ooit in Bergeijk werd gebouwd, waarom de klok vier verschillende uurwerken heeft, waarom het Mien Ruys Park er aan de entree anders uitziet dan bij de ingang van de fabriek, waarom… Download de ‘Wandel in Bergeijk’ App vanaf 1 april in de Play Store of App Store of, als u met minder techniek de wandeling wilt maken, haal de plattegrond bij de VVV of in het bezoekerscentrum van De Ploeg. Ook is het mogelijk om een wandeling te maken onder leiding van een gids. Voor grotere groepen kan dit ook in andere talen.
Reserveringen via VVV Bergeijk of www.rietveldbergeijk.nl

Start Bezoekerscentrum: 3 april

Vanaf maandag 3 april gaan de deuren van het Bezoekerscentrum open. Van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur (de rest van het jaar) ontvangen de vrijwilligers van stichting Rietveld & Ruys en Bruns u hartelijk. U kunt de expositie die is samengesteld door Aart van Asseldonk bekijken. Ook is het Bezoekerscentrum door de week onderdeel van de rondleiding. In het weekend en op feestdagen is het Bezoekerscentrum gesloten. Check de website voor exacte data.
Op zaterdag 1 april wordt het bezoekerscentrum officieel door burgemeester Callewaert geopend. Dit is op uitnodiging.
Meer info/rondleiding of arrangement boeken:www.rietveldbergeijk.nl of VVV Bergeijk.

De Stijlparade: 19 – 27 augustus

Naast de 100-jarige Stijl zal ook dit jaar de 10e editie van het Ploegfestival plaatsvinden.
Ook krijgt het landschapspark van Mien Ruys een nieuwe toekomst als openbaar dorpspark.
Stichting Rietveld & Ruys wil deze jubilea vieren met activiteiten die dit prachtige erfgoed onder de aandacht van een breed publiek brengt. Hoogtepunt wordt De Stijlparade, een groots zomerevenement dat het vernieuwde park in de spotlights plaatst. Negen dagen lang vormen het park van Mien Ruys en de fabriek van Gerrit Rietveld het publieke decor voor een designexpositie “Zitten is een Werkwoord”, diverse voorstellingen en activiteiten.

Het is de ambitie om het grootste parkterras van Nederland te realiseren. Het park wordt
ingericht als een gigantische huiskamer in het groen. De expositie in de open lucht bestaat uit honderden designmeubels. Gemaakt door ontwerpers van naam, maar ook door lokale/regionale makers, ambachtslieden en kunstenaars. Er staan stoelen geïnspireerd op De Stijl, maar natuurlijk ook meubels die reageren op Rietvelds uitspraak: “Zitten is een Werk-woord”. Het publiek kan tijdens de Stijlparade een lezing bijwonen, een theatervoorstelling, natuurexcursie, op Rietveldsafari, naar de film, eten en drinken, en nog veel meer!

Als feestelijke afsluiting van de Stijlparade organiseert Theater De Kattendans in het weekend van 26/27 augustus op zaterdag ‘Heroes in Heaven’ en op zondag de 10e editie van het Ploegfestival.

Meer weten? Volg ons!
Op internet: rietveldbergeijk.nl
Facebook: facebook.com/rietveldbergeijk
Twitter: twitter.com/rietveldbergeijk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *