Vleermuizen spotten met IVN in Bergeijk

Wie bij vleermuizen als eerste denkt aan vampiers en Dracula, moet beslist aanstaande vrijdag 26 augustus mee op excursie met IVN Bergeijk-Eersel. Natuurgidsen gaan dan samen met belangstellenden op zoek naar deze mysterieuze, vliegende zoogdieren in het Ploegpark en Patersbos in Bergeijk. Ze laten je vleermuizen zien én horen, met een ‘bat-detector’, en vertellen onderweg alles over het enigszins verborgen, maar boeiende leven dat deze beestjes leiden. Alle kans dat je ze voortaan met heel andere ogen gaat bekijken.
De IVN-vleermuizenexcursie in Bergeijk is onderdeel van nationale Nacht van de Vleermuis, bedoeld om een breed publiek te informeren over deze bijzondere dieren. Wereldwijd zijn er zo’n 1100 soorten, waarvan er twintig in Nederland voorkomen. Een stuk of zeven zijn niet zo zeldzaam en grote kans dat die in elk geval gespot gaan worden vrijdagavond in het Ploegpark of het Patersbos.
Overdag houden vleermuizen zich schuil. Ze vliegen uit in de schemering en zijn dan goed te herkennen. In de eerste plaats omdat er in de schemering weinig vogels vliegen, en in de tweede plaats omdat hun vlucht nogal afwijkend is. Op jacht naar vliegende insecten hebben vleermuizen een zeer onregelmatige vlucht; ze kunnen snel hun vliegrichting aanpassen.
Onmisbaar bij een vleermuisexcursie is een bat-detector, een instrument dat de geluiden van vleermuizen ook voor mensen hoorbaar maakt. Vleermuizen stoten tijdens het vliegen namelijk heel hoge geluiden uit. Deze geluiden zijn zo hoog (van 15.000 Hz tot 120.000 Hz), dat de mens ze niet kan horen en worden daarom ultrasoon genoemd. Vleermuizen kunnen een beeld vormen van hun omgeving aan de hand van de teruggekaatste geluidsgolven. Met dit echolocatie-systeem, ook wel sonar genoemd, kunnen ze in het donker feilloos de weg vinden. Ontdekken ze een insect, dan wordt razendsnel de koers aangepast en wordt de prooi door een knappe samenwerking tussen vleugels, staartvlieghuid en bek gevangen en opgegeten. Eén vleermuis kan per nacht honderden insecten, zoals muggen, motjes en kevers verorberen, omgerekend een kwart tot de helft van zijn lichaamsgewicht.

De vleermuisexcursie van IVN Bergeijk-Eersel op vrijdag 26 augustus begint om 21.00 op de parkeerplaats van theater de Kattendans, Eerselsedijk 4 in Bergeijk. Deelname is gratis. Ook kinderen zijn welkom! Voor meer informatie, kijk op www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *