IVN Bergeijk en de geheimzinnige nachtzwaluw

Met IVN Bergeijk – Eersel op zoek naar geheimzinnige nachtzwaluw

Als de schemer invalt, komt de nachtzwaluw tot leven. In een vlinderachtige vlucht klapt hij zijn vleugels tegen elkaar en laat zijn opvallende ratel horen.
Donderdagavond 23 juni organiseert IVN Bergeijk-Eersel een excursie naar de Stevensbergen bij Luyksgestel, waar deze geheimzinnige vogel zich rond deze tijd, als het een beetje meezit, goed laat zien en horen. Gidsen vertellen onderweg alles over zijn manier van leven.

Slechts een paar maanden, van begin mei tot eind augustus, verblijft de nachtzwaluw in ons land. De rest van het jaar leeft hij in tropisch Afrika. De vogel maakt de lange reis om hier te broeden en zijn jongen groot te brengen. Zijn nest maakt hij gewoon op de grond, het liefst in droge, halfopen gebieden zoals de Stevensbergen.

Overdag houdt de nachtzwaluw zich schuil, meestal op een dikke boomtak. Met zijn perfecte schutkleur is hij praktisch onzichtbaar. Pas als het donker begint te worden, wordt de vogel actief en laat een wonderlijk, ratelend geluid horen. Met wijd opengesperde bek maakt hij lange glijvluchten, jacht makend op nachtvlinders, kevers en andere insecten. Soms hoor je hem klappende vleugelgeluiden maken.

In vroeger tijden hadden mensen het niet zo op de nachtzwaluw. Vanwege zijn mysterieuze leefwijze deden allerlei wilde verhalen de ronde. ‘Geitenmelker’ werd de vogel genoemd.
’s Nachts zou hij boerenschuren binnengaan om melk uit de uiers van de geiten te drinken.
Niemand die het ooit gezien heeft, maar nog steeds herinnert de Latijnse naam van de vogel, Caprimulgus, aan die mythe.

De nachtzwaluw-excursie van IVN Bergeijk-Eersel

begint donderdagavond 23 juni om 21.45 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Vertrek vanaf de oude kiosk aan de Vlieterdijk in Luyksgestel. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie bij Paul Brom (06 – 28268200) of via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *