Met IVN op zoek naar zeldzame nachtvlinders in Natuurtuin ’t Loo

 

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht gaan gidsen van IVN Bergeijk-Eersel weer op zoek naar vlinders die je normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien krijgt. Dat gebeurt vrijdagavond 3 juni in Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk.
Nachtvlinders worden gelokt met behulp van een felverlicht laken en zoete verleidingen zoals stroop en rottend fruit. In de Natuurtuin en omgeving komen rond deze tijd ruim 300 soorten voor, met vaak intrigerende namen zoals agaatvlinder, groot avondrood, rood weeskind en windepijlstaart. Een spannende gebeurtenis om samen af te wachten welke bijzondere vlinders zullen neerstrijken.

nachtvlinderDe Nationale Nachtvlindernacht, een initiatief van de Vlinderstichting, laat mensen overal in het land kennismaken met de verrassende, verborgen wereld van de nachtvlinders. Er zijn prachtige, kleurrijke soorten bij, met de meest ingenieuze vleugelpatronen. Om in het donker te kunnen leven, hebben nachtvlinders zich op allerlei manieren aangepast. Aan ogen heb je niet zoveel in het donker. Daarom gebruiken nachtvlinders voelsprieten als ‘neus’ om voedsel of een partner te vinden. Ook beschikken ze veelal over stevige vliegspieren. Door daarmee te trillen, warmen ze zich op tot de juiste temperatuur om te kunnen vliegen. Opwarmen in de zon, zoals dagvlinders dat doen, gaat immers niet ’s nachts. De dichte beharing die veel nachtvlinders hebben, zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden.

De Nationale Nachtvlindernacht heeft ook als doel om een actueel beeld te krijgen van soorten die in Nederland voorkomen. Vorig jaar werden vanaf meer dan 70 locaties 3.168 waarnemingen van 6.955 nachtvlinders doorgegeven. Het ging daarbij om 204 soorten grote (macro)nachtvlinders en 146 soorten  microvlinders.

De IVN Nachtvlindernacht in Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4 in Bergeijk, begint op vrijdagavond 3 juni om 21.30 uur. Na een binnenpresentatie gaan we naar buiten. De entree is gratis. Meer informatie bij Lothar Rutten (06 – 51722168), Wil van Herk (0497 – 516402 ) of via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *