Met IVN bomen kijken in Bergeijk

Als een van de groenste dorpen van Europa herbergt Bergeijk tal van bijzondere bomen. Waar ze staan en wat het zijn, hoor en zie je op zondag 22 mei tijdens een informatieve wandeling onder leiding van natuurgidsen van IVN Bergeijk-Eersel.

Dat Bergeijk iets met bomen heeft, kun je met een beetje goede wil al uit de naam afleiden. De oudste benaming voor Bergeijk is Echa (1137), later werd het Eik of Eikelberge en in de 16e eeuw werd het Bergeijk. Men neemt aan dat de naam voortkomt uit de verering van een eik op een heuvel, een boomheiligdom.

Eiken zullen we zondag zeker tegenkomen, in allerlei soorten en maten. Maar ook bijvoorbeeld schitterende, eeuwenoude beuken. De gidsen leggen uit wat het verschil is tussen een beuk en een haagbeuk, die worden nogal eens door elkaar gehaald, en  brengen u wellicht op goede ideeën. Want wist u dat jonge beukenblaadjes heerlijk smaken en prima te gebruiken zijn voor een originele salade?

De rondleiding voert ook langs de boterlinde, midden in het dorp. Door de snoeiwijze ontstaat een mooi, parasolachtig bladerdek. In vroeger tijden werd onder zo’n boom boter verhandeld. De schaduw van de linde voorkwam het smelten van de boter. Tegenwoordig is het er aangenaam verpozen voor iedereen op een warme, zomerse dag.

Een bezoek aan het Ploegpark is eveneens opgenomen in de wandeling. Dit landschapspark, ontworpen door de bekende tuinarchitect Mien Ruys, hoort bij de voormalige weverij De Ploeg. Het vormt een harmonisch geheel met de markante architectuur van het fabrieksgebouw, een creatie van Gerrit Rietveld. Prachtige, vaak monumentale bomen staan er in in dit Ploegpark. Zoals de zeldzame Chinese Mammoetboom (Metasequoia glyptostroboides). Een levend fossiel zo ongeveer, want lange tijd verkeerden botanici in de veronderstelling dat er sinds de laatste ijstijd nergens op aarde nog levende exemplaren waren te vinden. Totdat…in 1948 in China, diep in de wouden, er per toeval enkele werden aangetroffen. De boom in het Ploegpark is opgekweekt uit zaad van deze Chinese oerbomen.

Afkomstig uit Noord-Amerika is de tulpenboom (Liriodendron tulipifera). De bloemen lijken op tulpen, maar ook de bladvorm doet denken aan het silhouet van een tulp. Indianen noemden deze boom ‘kanohout’ omdat ze uit een enkele stam een kano voor 20 man konden maken. De IVN-gidsen vertellen er zondag alles over!

De IVN-bomenwandeling op zondag 22 mei is gratis, duurt ongeveer twee uur en start om 13.30 uur bij de kiosk op de markt, Het Hof in Bergeijk. Meer informatie bij Koos Slenders (0497-572882), Fred van Hoof (0497-591426) of via www.ivn.nl/bergeijk-eersel.

2016-05-14 ivn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *