Vogel-excursie “Vogels rondom de Liskes”

Op zondag 1 mei kunt u mee genieten van een vogelwandeling rondom De Liskes. Start om 8.00 uur aan het einde (ca 5 km) van de Bredasedijk in Bergeijk onder leiding van de vogelwerkgroep IVN Bergeijk-Eersel.

8 uur in de ochtend is nog een goede tijd om vogels te horen en te zien. Zeker in dit natuurgebied waar nauwelijks verkeerslawaai is, kunnen we rustig vogels waarnemen en vooral luisteren naar hun zang. Een van de bekendste vroege vogels in onze buurt is natuurlijk ook de merel die zijn ochtendconcert begint als de meeste mensen nog in dromenland zijn.

De dertien voormalige kweekvijvers, aangekocht door Natuurmonumenten in 1992, zijn een fenomeen in de Kempen. De vijvers zijn, anders dan de omliggende gebieden, zeer voedselrijk. Het water wordt aangevoerd via de Belgische Vloeiweiden van Lommel-Kolonie en de Beekloop. Het zorgt voor bijzondere planten en vogels.

Hierdoor is dit gebied vooral een zeer bijzonder broedgebied voor watervogels. Sinds de aankoop van dit gebied behoort de visvangst tot het verleden, de rust is er teruggekeerd en de natuur krijgt er een nieuwe kans. Op 18 mei 2000 is de vogelkijkhut in ‘de Liskes’ officieel geopend door Mevrouw I. Bakker-van Assen, toenmalig Burgemeester van Bergeijk.

Op dit moment zijn al veel trekvogels teruggekeerd uit het zuiden. Veel van hen zijn nog druk doende met territorium afbakening of zijn al aan het nestelen. Het bekende spreekwoord: ‘in mei leggen alle vogels een ei’ klopt dus niet helemaal meer. Er zijn vogelsoorten, zoals de pimpelmees en de koolmees, bij wie de overleving van de jongen afhankelijk is van rupsen. Dit betekent dat de kleintjes steeds vroeger uit het ei mogen komen, maar ook zeker niet te laat want dan bestaat de kans dat de rupsen al aan het verpoppen zijn.

Voor iedereen die meer van vogels en hun gedrag in het voorjaar wil weten, is deze wandeling een aanrader. Onder leiding van de vogelwerkgroep IVN Bergeijk-Eersel proberen we de verschillende ‘liedjes’ van vogels te onderscheiden, nesten te ontdekken en natuurlijk ook de vogels zelf te zien. Een verrekijker is dus handig.

De wandeling duurt ca 3 uur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Koos Slenders tel 0497-572882 of via www.ivn.nl/bergeijk-eersel .

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *