Lezing Thijs Caspers “Uilen en hun symboliek”

Op donderdag 14 april organiseert IVN Bergeijk-Eersel een thema-avond met als gast Thijs Caspers. Aan de hand van dia-voorbeelden laat hij ons de “Uilen en hun symboliek” beleven. De presentatie vindt plaats in Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 7 Bergeijk en start om 20.00 uur.

Thijs Caspers is werkzaam bij Brabants Landschap en kent onze uilen beter dan wie dan ook. Behalve Thijs zijn er in Brabant nog honderden mannen en vrouwen bijna het hele jaar door in de weer – als vrijwilliger! – om uilen te beschermen, met name de steenuil en kerkuil. Dat doen deze ‘krasse knarren’, ze zijn doorgaans al met pensioen, door speciaal op deze soorten toegesneden nestkasten op te hangen. Maar ook door de erven, waar deze kasten worden geplaatst, zo ‘uilvriendelijk’ mogelijk te maken.

De hele organisatie rond deze vrijwillige uilenbescherming rust bij Brabants Landschap, dat er een aparte ‘soortenbeschermer’ voor heeft aangesteld.  Zonder deze speciale aandacht zouden beide soorten waarschijnlijk in Brabant en heel Nederland al zijn uitgestorven.

Zijn uilen van nature al interessante dieren, daar komt ook nog eens hun symbolische betekenis bij. In de opeenvolgende periodes van de geschiedenis waren die steeds aan verandering onderhevig. Bij de oude Grieken stonden uilen nog hoog in aanzien, in de Middeleeuwen werden ze verketterd en pas sinds de jaren ’60, de hippietijd en denk ook aan de Fabeltjeskrant, zien we de uilen weer in positieve zin behandeld worden.

Waarom er in ruimte en tijd zo verschillend tegen deze dieren wordt aangekeken, wordt behandeld door Thijs Caspers, bij Brabants Landschap in dienst als schrijver en redacteur van het kwartaaltijdschrift en overige publicaties.

De presentatie duurt ca 2 uur. De toegang voor leden is gratis, voor niet-leden € 5,- (incl. koffie of thee). Voor meer informatie bij Hans van Nunen, tel 0627443884 of via mail  info.ivnbe@gmail.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *