Sterrenkijken in de Natuurtuin ’t Loo

OP VRIJDAGAVOND 11 MAART EN ZATERAGAVOND 12 MAART VANAF 19.00 UUR

Op 11 en 12 maart a.s. worden de “Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden” deze worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Op tal van plaatsen zijn dan volkssterrenwachten opengesteld om het publiek kennis te laten maken met de sterrenhemel. Ook verenigingen en amateurs nemen hier aan deel. Het IVN Bergeijk – Eersel houdt, in samenwerking met de Stichting Natuurtuin ’t Loo, sterrenkijkavonden in de Natuurtuin’t Loo. Er staat een grote en een kleine amateur-telescoop opgesteld. De bezoekers worden ook wegwijs gemaakt met de lentesterrenbeelden.

Wat is er op deze avonden te zien?

De smalle maansikkel is dan kort voor het Eerste Kwartier en is in het zuidwesten te vinden. Op de grens van licht en donker zijn dan de vele kraters goed te onderscheiden.

De heldere planeet Jupiter staat in het zuidoosten in het sterrenbeeld de Leeuw. Door de telescoop zijn de wolkenbanden op de planeet goed te zien evenals de vier heldere manen.

Juist omdat de smalle maansikkel nog niet zo stoort, biedt deze avond ook een goede mogelijkheid om wat zwakkere nevelachtige objecten waar te nemen.

De open sterrenhoop Pleiaden, het kleine steelpannetje is op 12 maart vlak bij de maan te vinden .

In het zuiden, drie vuisten boven de horizon, staan drie sterretjes keurig op een rij, dat zijn de gordelsterren van het sterrenbeeld Orion. Op deze tijd van het jaar is dit sterrenbeeld goed te zien. Vlak onder deze sterretjes is met de verrekijker een nevelig vlekje te zien de Orionnevel. Door de telescoop is deze gasnevel een schitterend gezicht, een nest van sterretjes ligt ingebed in groenachtige gasslierten.
Hoog in het zuidoosten staat de mooie open sterrenhoop de M-44. Ook wel de Bijenkorf of Kribbe genoemd. Met het blote oog is deze sterrenhoop als een nevelige vlek te zien. Met een verrekijker zijn al tientallen sterretjes zichtbaar.
In het westen is in het sterrenbeeld Perseus, de schitterende dubbele sterrenhoop de Perseuscluster te zien, een juweeltje door de telescoop!

Is uw nieuwsgierigheid gewekt, trek iets warms aan en kom een kijkje nemen in de Natuurtuin. Iedereen jong en oud is welkom. Het kijken kost niks. Is het bewolkt en dus geen sterrenkijkweer gaat de avond toch door. Er wordt dan op beide avonden in de Wingerd vanaf 20.00 uur aan de hand van een PP diashow een virtuele verkenningtocht langs de lentesterrenhemel gemaakt.

Wilt u meer weten over de landelijke sterrenkijkdagen, kijk dan op www.sterrenkijkdagen.nl of www.ivn.nl/bergeijk-eersel

Info: Albert Klomp tel: 0497-572131 e-mail: albertklomp@hetnet.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *