Schoorsteen brand

donderdag 01st, november 2012 / 15:47 Geschreven door

Elk jaar markeert het aanbreken van de herfst ook het seizoen van de schoorsteenbranden.

Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 2000 schoorsteenbranden. De oorzaak is vrijwel altijd een vervuild of verstopt rookkanaal.

Een beginnende schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Op dat moment moet het vuur direct worden gedoofd met een flinke hoeveelheid zand. Gebruik nooit water, want daardoor ontstaat een stoomwolk die verbranding kan veroorzaken. Door de stoom kan bovendien het rookkanaal scheuren.

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat onverbrande deeltjes in het rookkanaal een zeer brandbare laag vormen. Als het kanaal niet is geveegd, kan die laag in brand vliegen. Een smeulende laag scheidt koolmonoxide uit, een reukloos gas dat dodelijk kan zijn. Daarom moet een ruimte met een brandende kachel of open haard altijd worden geventileerd.

En ook als een schoorsteenbrand in de kiem is gesmoord moet de brandweer worden gebeld. Vaak is niet te zien of de brand echt is gedoofd.

About the author

View all articles by lb

Tweets Bergeijkonline.nl

2014-09-09 banner versio

Nieuws - Loo

Nieuws

Nieuws - Luyksgestel

Nieuws

Nieuws - Weebosch

Nieuws

Nieuws - Westerhoven

Nieuws